Blue nature

Datum: maart 2018
Rol: ontwerper

De kleur blauw is het onderwerp voor mijn interface design voor Blue Nature. Blauw is een primaire kleur en staat in westerse culturen voor intelligentie, communicatie, verantwoordelijkheid en kalmte, maar ook voor verdriet en kou. De kleur zie je vaak terug in branding, reclame en mode. Wanneer je het dieren- en plantenrijk bekijkt, komt deze kleur eigenlijk bijna niet voor. Daarom zijn de planten en dieren die wel blauw zijn, erg bijzonder.
De webapplicatie Blue nature is een online encyclopedie van blauwe natuur. De gebruiker kan filteren op dieren of planten en binnen de categorieën kan er ook gefilterd worden. Planten is onderverdeeld in Bloemen en Fruit. Dieren is onderverdeeld in dieren die blauw pigment aanmaken en dieren die geen blauw pigment aanmaken.


 

Vervalste veren

De reden dat we de kleur blauw in de natuur weinig zien, vooral bij dieren, heeft alles te maken met pigment. Pigment is een stof die licht in bepaalde kleuren absorbeert en andere reflecteert. Planten maken hun eigen pigmenten aan in veel verschillende kleuren. Dieren hebben hun kleur te danken aan wat zij eten. De meeste blauw gekleurde dieren hebben een bepaalde structuur in hun huid, veren of vleugels, waardoor licht wordt weerkaatst en rode en gele kleuren absorberen. Alleen blauw wordt terug weerkaatst. Er zijn maar een paar dieren die op mysterieuze wijze wél echt blauw zijn. De kleur schrikt vijanden af, omdat ze zo giftig lijken.

 

Kleuren

Voor mijn interface heb ik monochromatische kleuren gebruikt. Dit zijn verschillende tinten en tonen van één kleur, van donker naar licht. Vooral met blauw werkt dit rustig voor de ogen. Dat past bij het frisse, cleane ontwerp dat ik wilde overbrengen.